Veendamphila V in 2008

Veendamphila 5 

De Filatelistenvereniging Veendam E.O. was de organisator van een grote Nationale Postzegeltentoonstelling (categorie 1) met internationale deelname op 12, 13 en 14 december 2008. De internationale medewerking kwam uit Duitsland, België, Zwitserland en Oostenrijk. De manifestatie, met de naam Veendamphila 5, werd gehouden als afsluitend evenement in het jubileumjaar 2008, het jaar dat de Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen 100 jaar bestond.

"VAN VEENKOLONIE NAAR POSTZEGELKOLONIE "

Met deze slagzin is Veendam en omstreken op de kaart gezet. Alle leden hadden op vertoon van hun NBFV ledenpas gratis toegang. Voor overige bezoekers bedroeg de entree € 1,50. De catalogus was gratis. 

In de catalogus staat onder meer o.m. een belangwekkend artikel over ongefrankeerde pakketten .

Naast de categorie 1 tentoonstelling werd tevens een categorie 2 tentoonstelling gehouden en werd de gelegenheid geboden om  in een promotieklasse mee te doen met inzendingen op voordruk albumbladen. Inzenders die zich wilden kwalificeren voor internationale deelname kregen met deze tentoonstelling een voortreffelijke mogelijkheid om hun inzending te laten zien en laten beoordelen door een vakkundige jury.

Voor het eerst werd tijdens de tentoonstelling een Grand Prix voor meerkader inzendingen toegekend én een Grand Prix voor eenkader inzendingen. Daarnaast werd per tentoonstellingsklasse een speciale prijs gegeven voor de meest creatieve inzending.

Het was in haar 51 jarige bestaan reeds de zevende tentoonstelling die de vereniging van Veendam organiseert.  Voor Veendamphila 5 was deze keer wederom gekozen voor de Sorghvliethal in Veendam. Het was een groots opgezette tentoonstelling met tussen de 700 en 800 kaders.  

ZATERDAG 13 DECEMBER. De vereniging is in 1954  opgericht en bestond in 2008 vierenvijftig jaar. Het 54-jarig  bestaan is gevierd met een koud en warm buffet in  “De Menterne” op zaterdag 13 december voor de clubleden,  juryleden en deelnemers aan de tentoonstelling. Het  was een zeer geslaagde avond. Verder is het buffet ook de Palmares gehouden.

 JUBILEUMENVELOPPEN.

Tijdens de tentoonstelling werd een jubileumenvelop uitgegeven. De envelop van “Veendamphila 5” is voorzien van een foto van de vroeger Rijks Hoogere Burgerschool. In de envelop was informatie gevoegd over het ontstaan en gebruik door de jaren heen van dit gebouw. Van de andere evenementen, die in 2008 zijn gehouden naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de Nederlands Bond van Filatelistenverenigingen (NBFV), werden de nog overgebleven enveloppen te koop aangeboden. 

SPECIAAL POSTZEGELVELLETJE VEENDAM

 

Tijdens de tentoonstelling was er een bijzonder  postzegelvelletje te koop met de afbeelding van het  Raadhuis van Veendam. Dit velletje is uitverkocht.

  Belangrijke links: Bondstentoonstellingsreglement